Toegankelijkheid

Skip to main content

Website archivering

Wilt u een website laten archiveren? Om te voldoen aan de archiefwet of ter preservatie? Koud kunstje.

Website laten archiveren

Website archivering is het proces van het opslaan en bewaren van digitale kopieën van alle soorten websites. Dit omvat zowel de inhoud als de structuur van de site. Het belang van website archivering neemt toe naarmate onze samenleving steeds digitaler wordt.

De uitdaging

Hoe digitaler de samenleving wordt, hoe vluchtiger informatie, gegevens en cultureel erfgoed worden. Hoe zorg je ervoor dat deze informatie minder vluchtig wordt en hoe bewaar je op duurzame maar kosteneffectieve wijze al deze data? Van die vraag hebben wij een antwoord gemaakt.

De oplossing

Met ons state-of-the-art platform, gebouwd voor het archiveren van websites, kunnen we op een veilige en duurzame manier grote hoeveelheden data crawlen en bewaren. Het platform werkt met open-source programmatuur, .warc archieven om de data in te bewaren, checksums om de integriteit te waarborgen en op apparatuur die gebouwd is om dynamisch te schalen. Data staat nooit maar op 1 schijf.

Meer informatie? Neem contact op.

Voldoen aan de Archiefwet

In veel landen vereist de wet dat overheidsinstanties hun digitale informatie, inclusief websites, archiveren. Deze verplichting helpt bij het waarborgen van transparantie, verantwoording en toegang tot overheidsinformatie voor het publiek. Het voldoen aan de archiefwet betekent dat organisaties moeten zorgen voor regelmatige snapshots van hun websites, het bijhouden van wijzigingen en het waarborgen van de integriteit en toegankelijkheid van gearchiveerde gegevens. Het naleven van deze wetten vereist een systematische aanpak en de juiste technologische tools om de archieven te onderhouden en te beheren.

  • ISO 28500 .warc archieven

  • Checksums om de integriteit te waarborgen

  • Nederlands platform

  • Open-source software.

Richtlijn archiveren overheidswebsites

De Richtlijn voor het archiveren van overheidswebsites biedt een kader voor het efficiënt en effectief vastleggen van overheidsinformatie op het web. Deze richtlijn benadrukt het belang van het plannen van het archiveringsproces, inclusief het identificeren van welke inhoud moet worden gearchiveerd, het bepalen van de frequentie van archivering en het vaststellen van procedures voor kwaliteitscontrole.

Het doel is om ervoor te zorgen dat digitale overheidsinformatie volledig, authentiek en toegankelijk blijft voor toekomstig gebruik. Onze archiverings oplossing helpt u om te voldoen aan de richtlijn archiveren overheidswebsites.

Meer weten over website archivering?

Website preserveren

Het doel van website archivering gaat verder dan alleen het voldoen aan wettelijke vereisten; het is ook een cruciale stap in de preservering van digitaal cultureel erfgoed. Websites zijn een weerspiegeling van onze hedendaagse samenleving, cultuur en geschiedenis. Door websites te archiveren, bewaren we deze digitale momentopnamen voor toekomstige generaties. Dit stelt onderzoekers, historici en het publiek in staat om de evolutie van onze digitale cultuur te bestuderen en te begrijpen. Daarnaast draagt archivering bij aan het beschermen van digitale content tegen technologische veroudering en datacorruptie.

Een voorbeeld van archivering ter preservering is bijvoorbeeld het eenmalig vastleggen van een momentopname van een website voordat die offline gehaald wordt. Zo blijft de content toch vindbaar op het web, maar heeft u geen omkijken meer naar het onderhouden van de website. Hiervoor bieden we de mogelijkheid om per jaar te betalen, of om eenmalig voor 10, 20 of 30 jaar preservering vooruit te betalen zodat u zeker weet dat de content gearchiveerd blijft en er niet meer naar om hoeft te kijken.

Dit wil ik

Gratis indexatie van uw website en een vrijblijvende offerte.