Joomla informatie

Joomla werkt als CMS aan de 'achterzijde' van uw website. U kunt inloggen en vervolgens alle pagina's van uw website beheren. Het actueel houden van uw website wordt een eitje en er zijn allerlei extensies beschikbaar.


Inleiding

Joomla is ons favoriete CMS. Het heeft de ideale combinatie tussen gebruiksgemak en flexibiliteit. We werken er al mee sinds de voorloper 'Mambo' en weten alle functies optimaal in te zetten ten behoeve van uw doel. Hieronder leggen we beknopt uit wat Joomla is, maar aarzel niet om contact op te nemen voor al uw vragen!

Joomla webdesign

Wij zijn expert op het gebied van Joomla webdesign. We weten vrijwel alles wat er te weten valt en maken al jarenlang websites. Ga naar Joomla webdesign om meer te lezen.

Verstand van zaken

Zoekt u een webdesigner met verstand van Joomla? Voor uw bestaande website, voor onderhoud of voor nieuw Joomla webdesign? Neem contact op.


Geschiedenis van Joomla

Joomla is in 2005 als project afgesplitst van Mambo Open Source (MOS) omdat commerciële bedrijven naar de zin van de ontwikkelaars teveel invloed kregen op het CMS waardoor de Open Source gedachte in het gedrang kwam. Joomla wordt ontwikkeld door een groot team van ontwikkelaars alsmede door gebruikers die regelmatig code doneren. Regelmatig worden er updates voor Joomla uitgebracht die veiligheidsproblemen oplossen of die functionaliteit toevoegen.


Voor welke websites is Joomla geschikt?

Joomla is zeer geschikt voor middelgrote tot grote websites. Joomla is namelijk enorm flexibel en biedt technisch veel mogelijkheden om een grote website effectief te kunnen beheren. Daarnaast is Joomla enorm functioneel; je kunt het zo gek niet bedenken of het is standaard mogelijk of via zogenaamde extensies. Voor veel functies die niet standaard in Joomla aanwezig zijn, zijn er (vaak betaalde) extensies beschikbaar.

De flexibiliteit en uitgebreidheid van het systeem maakt het ook enigszins confronterend voor gebruikers die nauwelijks ervaring hebben met het beheren van websites of met content management systemen in het algemeen. Het aanpassen van een bestaande pagina is kinderspel, maar als men een nieuwe pagina en menuknop wil toevoegen dan stijgt de leercurve al snel. Dit maakt Joomla tot een iets minder geschikt CMS voor gebruikers die weinig handigheid bezitten op dit gebied. Wordpress is daarvoor een betere optie, maar dat biedt ook minder uitgebreide mogelijkheden dan Joomla en is beter geschikt voor kleine websites. Overigens kun je er ook voor kiezen om ons je website te laten onderhouden en actualiseren als je hiervoor zelf niet de tijd of kennis bezit.


Hoe werkt Joomla?

Joomla is een zeer gebruiksvriendelijk CMS dat werkt middels PHP om pagina's dynamisch te genereren en MySQL om data in te bewaren. Hoe Joomla werkt wordt hieronder verder uitgelegd.

Nadat uw website opgeleverd is ontvangt u de link, gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kunt u inloggen in het Joomla CMS, via een scherm dat er grofweg alsvolgt zal uitzien:

joomla inloggen

Na inloggen krijgt u, afhankelijk van de toebedeelde rechten, het dashboard te zien. Vanaf daar kunt u bijvoorbeeld navigeren naar het artikelbeheer, alwaar u alle pagina's van uw website kunt bewerken. Het artikelbeheer ziet er grofweg alsvolgt uit:

joomla artikelbeheer

Door op een artikel te klikken kunt u het betreffende artikel bewerken in een What You See Is What You Get (WYSIWYG) editor. Dit is een editor waarmee u zonder HTML kennis uw artikelen kunt bewerken, enigszins gelijkend op Microsoft Word:

Joomla WYSIWYG editor


Functionaliteit

Joomla geeft u de mogelijkheid om alle aspecten van uw website zelf te beheren. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om alles door ons te laten beheren. Joomla geeft u o.a. de volgende mogelijkheden:

 • zelf pagina's (artikelen) toevoegen, bewerken, verwijderen, etc.,
 • een (bedrijfs)blog bijhouden,
 • uitgebreid gebruikersbeheer met rechtenbeheer,
 • menuknoppen toevoegen, bewerken, verwijderen, etc.,
 • mediabibliotheek; upload afbeeldingen en documenten,
 • hierachie: onbeperkt werken met secties, categoriën en niveaus,
 • archiefbeheer,
 • print en deel mogelijkheden voor elke pagina,
 • social media integratie,
 • meta zoekwoorden en omschrijvingen beheren (SEO),
 • toegangsniveau's voor medewerkers/auteurs,
 • modules en componenten installeren en beheren.

En indien ook webshop functionaliteit door ons geïmplementeerd is;

 • producten toevoegen aan het assortiment,
 • omschrijvingen, kleuren, maten, gewichten, prijzen en foto's toevoegen
 • verzendkosten en koeriers beheren
 • betaalmethoden zoals Paypal en iDeal beheren.

Contact

Wij informeren u graag over alle mogelijkheden.