Toegankelijkheid

Skip to main content

Matomo website statistieken zonder Google Analytics

Matomo website statistieken zonder Google Analytics

Het privacy vraagstuk is steeds meer actueel. Wat weet Google van u? En Facebook? Zijn uw gegevens veilig en op welke manier wordt uw data omgezet in geld? Overal waar Google Analytics of een Facebook tracking pixel wordt gebruikt, wordt u gevolgd. Of u nou ingelogd bent of niet.

U kunt als webmaster het verschil maken; stap over op een open-source alternatief in eigen beheer! Lees hier meer over Matomo, de voordelen, de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en de nadelen van Google Analytics.

Matomo statistieken dashboard

Over Matomo

Matomo is open-source software, geschreven in programmeertaal PHP, die u zelf kunt installeren op uw webhosting pakket. Het verzamelt door middel van een tracking code op uw website gegevens over bezoekers op uw website zoals de duur van het bezoek, het land van herkomst, de browser, het besturingssysteem, de schermresolutie, de doorverwijzer en de bezochte pagina's. Van elke bezoeker wordt een geanonimiseerd profiel gemaakt waardoor u het ook ziet als iemand vaker op uw website komt. Met die gegevens kunt u, net zoals met Google Analytics, precies zien welke pagina's op uw website goed scoren en welke pagina's extra aandacht kunnen gebruiken. Met Matomo kunt u grofweg de zelfde soort statistieken zien als in Google Analytics, voorzien van tabellen en grafieken.

Voordelen van Matomo

Het grootste voordeel van Matomo is dat u het in eigen beheer heeft, of bij ons in beheer. In ieder geval geeft u de gegevens van uw bezoekers niet langer prijs aan grote partijen zoals Google en Facebook ten behoeve van het verzamelen van statistieken. Door over te stappen van Google Analytics of de Facebook tracking pixel naar een open-source programma in eigen beheer neemt u het voortouw om actief de privacy van uw gebruikers te beschermen. Waarom zou u nog langer aan Google of Facebook doorgeven dat persoon A op uw website zocht naar een middel tegen puistjes? Of dat persoon B op uw website zocht naar een jeugdvriend(in)?

Wanneer u overstapt naar Matomo:

  • kunt u de gegevens van uw bezoekers anonimiseren,
  • kunt u zelf na een opgegeven tijd zoals 6 maanden alle gegevens automatisch verwijderen,
  • kunt u uw bezoekers laten instellen niet gevolgd te worden,
  • kunt u de automatische instelling 'volg mij niet' respecteren,
  • blijven de gegevens van uw bezoekers op Nederlands grondgebied,
  • kunt u aan uw klanten aantonen dat u hun privacy belangrijk vind. Dat levert u wellicht extra klanten op.
  • Matomo kan werken zonder Cookies. Er worden dan iets minder details weergegeven, maar Matomo maakt dan gebruik van een IP adres en andere factoren om bezoekers van elkaar te onderscheiden. In dit geval hoeft u geen cookie waarschuwing te plaatsen. Meer bij Matomo zelf: https://matomo.org/faq/general/faq_156/

Nadelen van Google Analytics

Google Analytics is één van de meest gebruikte statistieken tools ter wereld. Het verzamelen van statistieken lijkt onschuldig, maar in ruil voor een paar mooie grafieken (die u ook met Matomo krijgt) levert u alle gegevens van al uw website bezoekers over aan Google. Daardoor kan niemand meer 'anoniem' browsen: zelfs als u niet ingelogd bent maakt Google een profiel van u door middel van uw unieke combinatie van IP adres, schermresolutie, besturingssysteem, etc. Daarmee wordt uw surfgedrag op elke website waar Google Analytics actief is bijgehouden en uw profiel aangevuld. Zonder uw naam te weten weet Google door middel van deze uitgebreide tracking alsnog precies wie u bent, wat uw voorkeuren zijn, waar u woont, hoe u zich verplaatst en met wie u omgaat. Wellicht vind u dit geen probleem, maar het privacy vraagstuk komt steeds meer onder de aandacht in de media en ook uw klanten raken zich meer bewust van hun rechten. Neem het voortouw en bescherm daarom actief de privacy van uw bezoekers. 

Webstatistieken en de AVG

Wordt nog aangevuld.

Matomo als abonnement of aankoop

Abonnement € 6,99 per maand
Voor een klein bedrag per maand (€ 6,99 excl. btw.) krijgt u een eigen account in onze bestaande Matomo suite (http://www.alseenrodelap.nl/nieuwjoomla/matomo). Kopieer de tracking code op naar website en u bent klaar! Wij hebben alle instellingen alvast voor u ingesteld om de privacy van uw bezoekers maximaal te beschermen en toch prima statistieken te verzamelen. Wij houden Matomo vervolgens ook up-to-date zodat u altijd de meeste functionaliteit hebt in en de veiligste versie van de software.

Eenmalige aankoop: € 99,-
Wij kunnen Matomo ook los op uw website installeren (uwwebsite.nl/matomo). U betaald dan geen abonnementskosten maar wel eenmalig een bedrag voor installatie, configuratie en de koppeling met uw website (99,- excl. btw.). U dient Matomo vervolgens zelf up-to-date te houden of het onderhoud bij een webdesigner (zoals ons) uitbesteden.

Realiseer voor mij Matomo!

Wij denken graag met u mee en realiseren graag Matomo voor u. Wij koppelen het aan uw website, verwijderen eventueel Google Analytics of de Facebook tracking pixel en indien gewenst sturen we ook nog eens maandelijks een rapportage per e-mail.

Matomo website statistieken zonder Google Analytics

Contact

Heeft u vragen? Meer informatie of een offerte ontvangen?

Contact